Scroll to top
en hr

Digitalizacija procesa sklapanja ugovora u Triglav osiguranju

Implementacija ITS Advanced Signature Service usluge

Triglav osiguranje d.d. dio je Triglav Grupe, najveće osiguravajuće-financijske grupacije u jugoistočnoj Europi. Na hrvatskome tržištu prisutno je od 1967. te s tradicijom više od 50 godina s pravom nosi epitet jedne od najstarijih osigurateljnih kuća u Hrvatskoj. Poslovna mreža Triglav osiguranja sastoji se od približno 70 prodajnih ureda te preko 520 zaposlenih. Pruža kompletnu i pravovremenu osigurateljnu uslugu – od sklapanja polica neživotnog i životnog osiguranja, do isplata šteta.

Elektroničko potpisivanje u poslovnicama

U Triglav osiguranju još su 2019-e prepoznali prednosti elektroničkog potpisivanja i odlučili se za uvođenje sustava za elektroničko potpisivanje na prodajnim mjestima. U sklopu projekta napravljena je i integracija s postojećim CORE aplikacijama i Document Management sustavom (DMS).

Nakon implementacije, za potpisivanje dokumenata, agenti počinju koristiti potpisne ekrane ili android uređaje. Uz to, više nemaju obvezu skeniranja dokumentacije već je ona odmah po potpisu klijenta spremljena u DMS i spremna za kontrolu na regionalnim blagajnama. Osim što se potreba za kolanjem papira svela na minimum, sam proces odobravanja polica postao je brži i transparentniji te su ostvarene značajne uštede.

Udaljeno potpisivanje - jedina opcija

Zbog pandemije virusa COVID-19 i situacije u kojoj je izlazak iz sigurnosti doma sveden na minimum sve što se moglo, preselilo se u digitalnu sferu. Uobičajeni osobni kontakt agenta i klijenta, kao ni potpisivanje police na potpisnom ekranu ili android uređaju nije bilo moguće. Kako bi osigurali kontinuitet poslovanja i svojim korisnicima omogućili neometan pristup uslugama, Triglav osiguranje se odlučilo za implementaciju rješenja za udaljeno potpisivanje dokumenata sa SMS OTP tehnologijom – ITS Advanced Signature Service.

ITS Advanced Signature Service – riječ je o usluzi naprednog e-potpisa koja uz pomoć Namirial eSignAnyWhere tehnologije donosi sve prednosti udaljenog potpisivanja, usklađenog s eIDAS (EU 910/2014) normom i sigurnost private cloud okruženja. Za potpisivanje ugovora, sve što je potrebno su bilo koji uređaj i internetska veza. Pritom se od potpisnika ne zahtijeva registracija ili prijava u sustav.

SMS OTP (One-Time Password) – tehnološki mehanizam pomoću kojeg se generira lozinka za jednokratnu upotrebu i šalje na registrirani mobilni broj kako bi se pristupilo određenom dokumentu. Poznata je i kao dvofaktorska provjera autentičnosti, a svrha joj je osigurati autentičnost korisnika i spriječiti krađu identiteta.

Sva implementirana rješenja su ciljano uvedena da bi se u svakodnevnom poslovanju Triglav osiguranja ubrzao rad, smanjili troškovi i unaprijedilo poslovanje. Elektronički potpis ujedno je postao i konkurentna prednost na tržištu osiguranja, a ovim rješenjem su posebno zadovoljni kolege u Prodaji osiguranja kod kojih se maksimalno ubrzao proces sklapanja i razduživanja polica osiguranja.
Od prvog projekta uvođenja DMS sustava u Triglav osiguranje cijeli projektni tim je dokazao stručnost i kvalitetu te je u planiranim rokovima odradio vrhunski posao. ITS vidim kao partner koji će omogućiti Triglav osiguranju pa čak i Triglav grupi da prati trendove digitalizacije i razvija se u željenom smjeru novih tehnologija.
Hrvoje Krajačić

— Hrvoje Krajačić

Voditelj projekta Uvođenje elektroničkog potpisa u Triglav osiguranju

U 6 koraka do police osiguranja, bilo kada i bilo gdje

ITS Advanced Signature Service prodajnim agentima Triglav osiguranja omogućuje da iz vlastitog doma ili ureda sklapaju ugovore o osiguranju s klijentima koristeći tehnologiju udaljenog elektroničkog potpisa. Time su osigurali veću sigurnost za svoje zaposlenike te povećali prodajne mogućnosti kroz jedan sasvim novi kanal prodaje.

 

  1. Agent kreira policu, elektronički je potpisuje te je sustav automatski šalje na predefinirani email korisniku na potpis.
  2. Korisnik otvara mail koristeći standardni internetski preglednik na mobilnom telefonu, tabletu ili računalu.
  3. Sustav korisniku šalje One-Time-Password koji upisuje u formu za potpisivanje dokumenta.
  4. Potvrđuje svoj elektronički potpis.
  5. Dokument se nakon potpisivanja automatski arhivira u DMS sustav i nastavljaju se svi procesi kontrole i odobravanja polica.
  6. Nakon završetka procesa potpisivanja, korisnik dobiva svoj primjerak potpisanog dokumenta na email adresu.

Related posts