Scroll to top
en hr

Upravljanje poslovnim sadržajem u 2023. godini – ključni dio strategije modernih financijskih tvrtki

Kako ulazimo sve više u 2023. godinu, postoji niz trendova koji će oblikovati način na koji financijske organizacije pristupaju upravljanju sadržajem. Donositelji odluka će se morati snaći u tim trendovima kako bi stvorili učinkovite digitalne strategije koje će im omogućiti da maksimalno iskoriste svoje budžete i ostanu konkurentni u dinamičnom okruženju financijske industrije. U ovom postu donosimo neka od naših predviđanja za ostatak 2023.:

Što se krije iza ugla

Prezasićenost informacijama

Jedan od najvećih izazova s kojima će se suočiti organizacije, banke i financijske tvrtke u 2023. je golema količina podataka i informacija kojima je potrebno efikasno upravljati. Unatoč sve većoj količini strukturiranog sadržaja, očekuje se da će barem polovica ostati nestrukturirana, što otežava izvlačenje smislenih uvida. Kako bi odgovorile na ovaj izazov, organizacije će morati uložiti u odgovarajuće sustave za prikupljanje i ekstrakciju podataka kako bi preuzele kontrolu nad svim tim podacima.

digital archive

Ekosustav tehnoloških rješenja za upravljanja poslovnim sadržajem

U nadolazećim godinama organizacije će sve više tražiti rješenja i partnere koji mogu pružiti besprijekorna rješenja ekosustava za upravljanje sadržajem. Umjesto da se odluče za najbolja izolirana rješenja, donositelji odluka tražit će ekosustave upravljanja sadržajem koji im omogućuju da sami izgrade rješenja na temelju njih putem API-ja i plug-and-play komponenti za vlastite poslovne aplikacije.

Uspon insourcinga i Low-Code u IT-u

U 2023. očekujemo aktivno odmicanje od trenda outsourcinga jer organizacije, banke i financijske institucije nastoje steći veću kontrolu nad financijskim resursima i osnažiti vlastite resurse da budu interni pokretači automatizacije. Platforme s niskim kodom postat će sve popularnije, pružajući jednostavne alate za interne “građane” da sami automatiziraju poslovne procese i integraciju podataka. Prema Gartneru, “Do 2023. broj aktivnih građanskih programera u velikim poduzećima bit će najmanje četiri puta veći od broja profesionalnih programera.” Partneri koji mogu ponuditi takva rješenja i zajedničku suradnju bit će svakako u prednosti.

Bank customer

“Sigurne oklade”

Postoje neke aktivnosti koje će i dalje biti “sigurne” oklade u 2023.

Digitalizacija poslovnih procesa

Digitalizacija poslovnih procesa ostat će ključni pokretač jer su mnogi procesi u organizacijama još uvijek ručni i zahtijevaju digitalizaciju ili poboljšanje. Osim toga, pandemija COVID-19 razotkrila je nedostatke u procesima i nastavila biti pokretač učinkovitih postavki rada na “daljinu”.

Hibridni pristup arhiviranju

Hibridni pristupi arhiviranju fizičkih i digitalnih dokumenata također će se nastaviti razvijati zajedno s napretkom tehnologije i promjenjivim potrebama korisnika. Broj digitalnih dokumenata raste, ali fizičko arhiviranje ostaje važan aspekt upravljanja dokumentima i nastavit će se razvijati zbog sve veće zakonske usklađenosti koja se nameće dokumentima bez obzira na njihov oblik.

On-premise implementacija

Odabir između cloud ili on-premise implementacije više je pitanje prilagođavanja situaciji nego trendovima. Organizacije će morati odrediti koja opcija implementacije najbolje odgovara njihovom ekosustavu i pruža najniže ukupne troškove uz najefikasnije značajke. Lokalna implementacija platformskih rješenja za sadržajne usluge može se činiti kao početno veliko ulaganje, ali ne zahtijeva dodatne troškove kroz vlasništvo, kao kod implementacije u oblaku. Lokalni način implementacije još uvijek ima dominantan položaj na tržištu zbog sigurnosnih problema povezanih s privatnim podacima korisnika.

Zaključno

Cool stuff

Konačno, ne možemo ne spomenuti umjetnu inteligenciju kada je u pitanju upravljanje poslovnim sadržajem. Iako je umjetna inteligencija prisutna već neko vrijeme, tek smo nedavno vidjeli pravi porast potrošačkih aplikacija. Potencijal umjetne inteligencije je neosporan kada se koristi u službi upravljanja sadržajem za pojednostavljenje pretraživanja, razumijevanja i zaštite dokumenata. Korištenje umjetne inteligencije u upravljanju sadržajem nastavit će davati veći fokus na personalizaciju, prilagođavanje uvida pojedinačnim korisnicima na temelju njihovih interesa, preferencija i potreba. To će zahtijevati upotrebu naprednih algoritama i strojnog učenja za analizu korisničkih podataka i isporuku relevantnog sadržaja.

Artificial intelligence

Nemojte samo arhivirati – kontrolirajte!

Samo pohranjivanje datoteka financijske organizacije nije dovoljno za ispunjavanje industrijskih standarda sukladnosti. Osim pravnih naloga, strategija upravljanja zapisima ključna je za životni ciklus informacija bankarske organizacije. Na organizacijskoj razini, strategija bi trebala upravljati načinom na koji se informacije stvaraju, pohranjuju, dijele, prate i štite.

Preuzmite kontrolu nad upravljanjem sadržajem!

Prepustite strategiju digitalne transformacije nama!

Berislav Tomašić

— Berislav Tomašić

ECM Head of Consulting

Related posts