Scroll to top
hr

Zaštitite podatke i maksimalno iskoristite SharePoint platformu

Upgrade SharePointa 2013 na SharePoint 2019

SharePoint je Microsoftova platforma za stvaranje web mjesta, a najčešće se koristi za sigurnu pohranu, organizaciju i zajedničko korištenje informacija i to s bilo kojeg uređaja, putem omiljenog preglednika. Ipak, najčešće je upotrebljavamo za pohranu, upravljanje i suradnju na različitim Microsoft Office dokumentima gdje integracija SharePointa i MS Officea najviše dolazi do izražaja.

SharePoint zapeo u 2013-oj

Veliki broj korisnika, s razlogom je, tijekom vremena pokazao naklonost ovoj platformi i do sada na nju pohranio razne aplikacije i ogromne količine važnih podataka. Ipak, kako s troškovima treba pažljivo, tako nažalost SharePoint ponekad isklizne iz budžetiranja upgradea aplikacija.

Da, uz trošak licenci nove verzije operativnog sustava tu je i hardver, odnosno MS SQL, a potrebno je osigurati i nove servere (bilo fizičke ili virtualne) što povećava cjelokupni trošak.

U kombinaciju se nerijetko zavrti i nedostatak internih resursa – s obzirom na to da se radi o složenijim projektima, teško je u vlastitim redovima naći nekoga tko bi proveo migraciju, bilo samostalno ili uz pomoć vendora.

Nestabilnost i nesigurnost cijelog sustava

Međutim, bez obzira na izazove nije loše razmisliti o konkretnim i mogućim posljedicama. Prvenstveno tu je gubitak podrške od strane Microsofta što podrazumijeva i prestanak izdavanja zakrpa. Dapače, SharePoint 2013 je na verziji operativnog sustava i MS SQL servera koji već sada nisu podržani.

Bez adekvatne podrške i patchiranja cijeli sustav postaje ranjiv, odnosno nestabilan i nesiguran s obzirom na to da se ne prilagođava novim oblicima prijetnji.

Uz to, povećava se vjerojatnost za regulatorne probleme, jer veliki broj organizacija podliježe strogim pravilima i propisima vezanima za zadovoljavanje visokih sigurnosnih kriterija.

Ništa manje važan problem javlja se i na operativnoj razini – iz razloga što nove verzije preglednika i MS Officea nisu u cijelosti podržane za rad sa SharePointom 2013 neke funkcionalnosti uopće nije moguće koristiti.

Manje poteškoća, više mogućnosti

Nadogradnjom SP 2013 na SP 2019, osim što ćete izbjeći cijeli niz mogućih problema i komplikacija, ostvarujete i brojne prednosti koje donosi novija tehnologija:

  • Poboljšano upravljanje radom SharePoint farme uz mogućnost visoke dostupnosti te instalacije patcheva i service packova bez prekidanja rada SharePointa.
  • Potpuna podrška svih preglednika te bolja integracija s MS Officeom.
  • Podrška za pristup s bilo kojeg uređaja.
  • Pojednostavljeno dijeljenje informacija i dokumenata.

Izazovi migracije i kako ih riješiti

Faktori složenosti

Svaki SharePoint upgrade projekt ima svoje specifične izazove na koje treba dodatno obratiti pozornost kako bi se osigurala njegova uspješnost te kako se ne bi ometalo uobičajeno poslovanje.

Međutim, zahtjevnost svakog ovakvog projekta ovisi o:

  • količini podataka u content bazama,
  • broju web aplikacija,
  • prisutnosti third party aplikacija, add-inova ili custom razvijenih SharePoint aplikacija.

Svakako, ne smijemo zaboraviti na dodatni faktor – međukorak upgradea sa SharePointa 2013 na SharePoint 2016 pa tek onda na SharePoint 2019.

Rješavanje problema prije nego se pojave

Kada je riječ o third party razvijenim aplikacijama ili komponentama, za početak je potrebno svaku identificirati kako bi se prije početka projekta prepoznalo one koje bi mogle biti problematične i na vrijeme kontaktirati vendora radi pružanja podrške prilikom migracije.

Ovakav tip projekata zahtjeva istovremen angažman članova timova obiju strana – naručitelja i vendora, što je često zahtjevno uskladiti bez obzira na definiran vremenski plan. Zato je vrlo bitno unaprijed razmisliti o alokaciji resursa na projektu i držati se planiranog.

Također, iako danas prostor za pohranu nije problem, može se dogoditi kriva procjena potrebnog diskovnog prostora što rezultira blokiranjem migracije pa u ovom slučaju vrijedi – od viška glava ne boli.

U 4 koraka do uspješne migracije

1.

Analiza i planiranje

Temeljito analiziranje postojećeg stanja, dizajniranje arhitekture buduće SharePoint farme te definiranje projektnog plana.

2.

Priprema testne i produkcijske okoline

Podizanje serverske infrastrukture i instalacija potrebnog softvera te samog SharePointa, uključujući međumigracijsku okolinu sa SharePointa 2016.

3.

Migracija i upgrade testne okoline

Migracija produkcijskih podataka na testnoj okolini, uključujući migriranje servisnih i web aplikacija. Ključan moment ove faze je većinu vremena posvetiti detaljnom i opsežnom testiranju kako bi se uočili eventualni problemi. Ako se uoče, potrebno ih je adresirati i riješiti te ponoviti postupak migracije kako bi se potvrdilo ispravnost migracijskog postupka.

4.

Migracija i upgrade produkcijske okoline

Nakon verifikacije migracije na testnoj okolini dolazi ključan trenutak, a to je migracija produkcije koja se mora odviti u vrlo ograničenom vremenu. Kako se ne bi ometalo uobičajene poslovne procese ona se odvija izvan radnog vremena te se najčešće planira za vikend.

Vrijeme je za sigurnost SharePointa 2019

Tehnologija svaki dan napreduje i otkriva nam nove mogućnosti. S vremenom zastarjelost je neminovna, a u trenutku u kojem tehnologija postaje potencijalna prijetnja ona počinje gubiti svoj smisao. Kada je u pitanju sigurnost podataka, ali i kompletnog IT sustava organizacije – kompromisa ne bi smjelo biti. Važnost pohranjenih podataka i aplikacija za funkcioniranje poslovanja najbolji su pokazatelj isplativosti ulaganja u novije verzije tehnologije koju već koristite. Hvala SharePointu 2013, vrijeme je za zasluženu mirovinu i vladavinu SharePointa 2019.

Goran Grgac

BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER

Related posts