Scroll to top
en hr

FieldWork 4 RES


Učinkovito upravljanje imovinom i investicijskim procesima

Razvoj integriranog rješenja za upravljanje imovinom i podršku investicijskim procesima projektiranja, planiranja i provedbe izgradnje obnovljivih izvora energije.

Projekt i izradu ove podstranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. strukturnifondovi.hr

Sadržaj podstranice isključiva je odgovornost IT SISTEMI-NOVE TEHNOLOGIJE d.o.o.

FieldWork 4 RES

Od dobre ideje do vrhunske suradnje

Nakon što se FieldWork dokazao u telekom sektoru stiglo je vrijeme da proširi svoje mogućnosti i pomogne energetskom sektoru s naglaskom na obnovljive izvore energije (RES – renewable energy sources).

Ideja projekta naišla je na odobravanje u više znanstvenih institucija Republike Hrvatske. FER-ova sposobnost i agilnost su presudili u izboru te nam je zadovoljstvo surađivati sa Zavodom za visoki napon i energetiku u Zagrebu te kolegama s FER-ovog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku.

Kao partneri korisnici podršku ovom projektu pružaju tvrtke Professio Energia d.d. i RP Global koje se bave projektima razvoja, investiranja i korištenja obnovljivih izvora energije.

Vrijednost ove inovativne ideje prepoznala je i Europska unija te je odlučila potpomognuti njezin razvoj u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz natječaj Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II.

Professio Energia

Prvo hrvatsko dioničko društvo listano u kotaciji Zagrebačke burze, a koje je usmjereno isključivo u investicije u obnovljive izvore energije. Korištenje obnovljivih izvora energije dugoročno doprinosi diversifikaciji proizvodnje energije i sigurnosti opskrbe, smanjenju ovisnosti o uvozu energenata, smanjenju utjecaja uporabe fosilnih goriva na okoliš, povećanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

professio

RP Global

Neovisni proizvođač električne energije s preko trideset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora energije. Kao developer, investitor i operater, RP Global fokusiran je na fotonaponske, hidro i vjetroenergetske projekte.

Do sada su razvili i izgradili više od trideset i pet elektrana, uključujući vjetroelektrane i hidroelektrane.

rpglobal

O projektu

Rezultat istraživačko-razvojnih aktivnosti bit će platforma specijalizirana za podržavanje investicijskih projekata, usko namijenjena za projekte OIE.

Koristit će se za sve faze, od investicijskog planiranja do operativnog održavanja elektroenergetskih objekata i opreme.

 • Planiranje i priprema OIE projekata
 • Realizacija OIE projekata
 • Održavanje imovine OIE

Uključivat će cijeli spektar funkcionalnosti kako bi se zadovoljile potrebe svih krajnjih korisnika – investitora, projektanata, izvođača i upravitelja, a temeljit će se na privatnim i dijeljenim SaaS okolinama.

Sve aktivnosti raspoređene su u dvije glavne faze. Prvih 18 mjeseci rezervirano je za industrijsko istraživanje, a idućih 18 mjeseci bit će posvećeno eksperimentalnom razvoju.

Ukupna vrijednost projekta: 15.258.809,86 kn, od kojih 9.053.271,54 kn sufinancira EU. Razdoblje provedbe projekta: od 17.8.2020. do 17.8.2023. Kontakt osoba: Marin Curavić, ITS Business Development Manager i voditelj FieldWork 4 RES projekta.

FieldWork 4 RES

Krajnji rezultati projekta i puni spektar funkcionalnosti

Kao finalni rezultat ovog projekta bit će rješenje koje će tvrtkama kao što su  Professio Energia i RP Global olakšati svakodnevne radne zadatke, pridonijeti uspješnosti njihovih projekata te omogućiti njihov daljnji rast i razvoj.

FieldWork 4 RES uključivat će osnovne funkcionalnosti:

 • Planiranje investicijskih projekata.
 • Planiranje aktivnosti održavanja obnovljivih izvora energije.
 • Upravljanje izvođačima, podizvođačima i ugovorima.
 • Upravljanje kvalitetom i dinamikom izvršenja projekata.
 • Financijsko upravljanje i osiguranje profitabilnosti projekata.
 • Planiranje i upravljanje materijalom i zalihama. Nabava i fakturiranje MRO (zamjenskih dijelova).
 • Primjena BIM metodologije i integracija s drugim odgovarajućim alatima u funkciji projektiranja i upravljanja imovinom obnovljivih izvora energije.
 • Inventarizacija i upravljanje imovinom – objekti i komponente.
 • Digitalizacija i automatizacija poslovnih procesa vezanih uz upravljanje imovinom objekata obnovljivih izvora energije.
 • Upravljanje regulatornim procesima.
 • Integracija s ERP sustavima.
 • Integracija i dohvat podataka sa novih ili postojećih upravljačkih sustava u funkciji održavanja OIE na siguran i autoriziran način.
 • Sigurna i autorizirana komunikacija u funkciji investicijskog procesa, eksploatacije i održavanja sa razmjenom informacija primjenom raspodijeljenih tehnologija.
 • Upravljanje zahtjevima za prediktivno i preventivno održavanje. Praćenje povijesti održavanja.
 • Mobilna aplikacija za podršku online i offline radu terenskim djelatnicima.

Fieldwork 4 RES