Scroll to top
en hr

BPM


Uspješno upravljajte poslovnim procesima

Što je BPM?

Optimizacija poslovanja kontinuirana je zadaća svake organizacije. Na tom putu nezaobilazan korak je optimizacija upravljanja poslovnim procesima, koje prati njihova digitalizacija i automatizacija.

Kvalitetan Business Process Management (BPM) odnosno upravljanje poslovnim procesima podrazumijeva spoj poslovnog i tehničkog znanja tj. korištenja BPM softverskih alata koji olakšavaju dizajniranje, modeliranje, primjenu te mjerenje procesa i poslovnih pravila kako bi se pojednostavilo procese koji uključuju ljudsku interakciju i/ili više poslovnih aplikacija ili sustava.

Što sve obuhvaća upravljanje poslovnim procesima?

Modeliranje poslovnih procesa

Postupak primjene BPMN (Business Process Modeling and Notation) norme i njezine primjene u poslovnoj i informatičkoj domeni za opisivanje poslovnih procesa i njihovih odnosa.

Redizajn poslovnih procesa

Proces iterativne analize i redizajniranje poslovnih procesa, sustava i struktura tvrtke u cilju povećanja efikasnosti.

Automatizacija poslovnih procesa

Upotreba tehnologije za izvršavanje ponavljajućih zadataka ili procesa u poslu gdje se ručni rad može ubrzati, olakšati ili u potpunosti zamijeniti. Automatizacija se provodi kako bi se smanjili troškovi, povećala učinkovitost i pojednostavili procesi.

Analiza i izvještavanje

Izvještaji i analize u rješenju za upravljanje poslovnim procesima pomažu tvrtkama da poboljšaju postojeće procese, identificiraju kritične točke i prepoznaju dijelove procesa u kojima je moguće ostvariti dodatne optimizacije. Kvalitetan sustav za analizu i izvještavanje poslovnih procesa je ključan alat za informiranje menadžmenta o vrijednostima uvođenja BPM sustava.

Procesi u kojima BPM ostvaruje najveći ROI

Možemo reći da je danas primjena BPM rješenja toliko široko rasprostranjena da gotovo nema industrije ili odjela tvrtke koji nije dotakla, ostvarujući značajne uštede vremena i novca. Od financijske industrije, preko proizvodnje pa do javnog sektora, te od odjela financija, preko ljudskih resursa pa do prodaje i marketinga.

Ipak postoji nekoliko procesa koji su dio svake organizacije, a ostvaruju najveći ROI:

upravljanje procesom nabave

upravljanje ugovorima

zapošljavanje novih djelatnika

upravljanje izlaznim računima

upravljanje ulaznim računima

upravljanje putnim nalozima

upravljanje procesima proizvoda (osiguranja, krediti isl.)

upravljanje projektima ili razvojem

Ključne prednosti BPM-a

Neovisno o kojim procesima, u kojim odjelima ili industrijama je riječ, s implementacijom BPM rješenja, uz uštedu vremena i novca, svakako dobivate:

  • jednostavnije praćenje procesa obrade zadataka,
  • smanjenje troškova, kao i vjerojatnosti za pogreškom,
  • povećanje pouzdanosti,
  • usklađenost s raznim regulatornim i zakonskim propisima,
  • povećanje učinkovitosti i agilnosti
  • zadovoljstvo zaposlenika i korisnika.
BPM benefits
BPM organisational key tool

BPM alat – ključ dosljednosti, usklađenosti i agilnosti vaše organizacije

Korisnici BPM alata su zaposlenici u svim sferama organizacije od analitičara i projektno organizacijskih jedinica za dokumentiranje samih procesa (AS IS vs TO BE) pa do informatike i IT sustava za samo izvršavanje istih. No ono što je još važnije, to je alat čiju korist uživaju svi zaposlenici. Točno znati korake odvijanja svakog pojedinog procesa, informacije su od velike vrijednosti za svaku organizaciju. S dobro posloženim procesima, ostvarujete operativnu agilnost i učinkovitost, jednostavnije uspostavljate usklađenost s regulativama te osiguravate dosljednost, a što je organizacija veća, geografski rasprostranjenija te kulturološki raznovrsnija sve navedene vrijednosti dobivaju dodatnu težinu.

Brojne mogućnosti bez potrebe za kodiranjem

Moderni BPM alati fokusirani su na upotrebu što je moguće manje koda kako bi ga i osobe s manje tehničkog znanja mogle koristiti. Sve funkcionalnosti dostupne su kroz vizualno modeliranje i dizajn procesa, a većina ih uključuje:

1.

Upravljanje procesima

Dizajniranje, testiranje i izvršavanje kompleksnih procesa koji određuju interakcije između zaposlenika, sustava i podataka.

2.

Sustav poslovnih pravila

Kreiranje kompleksnih skupova poslovnih pravila i uvjeta kao dio dizajna samog procesa ili njegovog izvršavanja.

3.

Generator obrazaca

Izrada web obrazaca bez potrebe za pisanjem koda.

4.

Suradnja

Mogućnost komunikacije, upravljanja odlukama i idejama.

5.

Analiza i izvještavanje

Kreiranje standardnih ili specifičnih izvještaja prema definiranim metrikama.

6.

Integracije

Povezivanje s različitim aplikacijama i sustavima u svrhu korištenja podataka koji se u njima nalaze ili njihovih određenih funkcionalnosti npr. digitalno potpisivanje.