Scroll to top
hr

E-potpisivanje, imperativ poslovanja u digitalnom okruženju

Rast popularnosti e-potpisivanja

Rješenja za e-potpisivanje već su duže vrijeme prisutna na tržištu, no tek u proteklih nekoliko godina raste njihova popularnost. Lokalno, interes dodatno raste nakon što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo Pravilnik o pružanju usluga povjerenja, kojim, među ostalim, regulira mogućnosti korištenja udaljenih kvalificiranih certifikata. No izbijanjem pandemije, organizacije elektronički potpis prepoznaju kao sredstvo koje im osigurava održivost poslovanja i mogućnost prilagodbe novonastalim okolnostima.

Poslovne potrebe tijekom home officea

Različite organizacije u javnom i privatnom sektoru suočile su se s različitim izazovima, jedne su imale poteškoća u realizaciji internih akata koji se naslanjaju na usluge prema trećim stranama, dok je drugima težište bilo na održivosti poslovanja kroz izravne transakcije s klijentima. Jednostavnost i brzina implementacije koju pružaju moderna e-potpisna rješenja poput ITS Advanced Signature Service (na lokaciji korisnika ili aktivacijom kao cloud usluge) te jednostavnost njihove upotrebe, pokazala su se kao idealna praktična rješenja koja pokrivaju sve scenarije vlastoručnog potpisivanja.

Također, nakon uključivanja e-potpisa u prvi poslovni proces, njegove prednosti vrlo brzo prepoznaju sve razine organizacije te time kreće širenje primjene i dodatno olakšavanje poslovanja.

Pravna strana priče e-potpisivanja

Praktičnost rješenja e-potpisivanja oduvijek je na prvu bila jasna, no pravovaljanost elektroničkog potpisa u početku je stvarala određene nedoumice. No s vremenom, iskristalizirala se činjenica kako imamo kvalitetno pripremljen regulatorni okvir na razini EU i RH koji osim što jasno definira da se elektronički potpisan dokument ne može osporiti kao dokaz u pravnom postupku, također je uz donošenje jasnih smjernica dao slobodu za tehničku izvedbu rješenja.

Upoznavanjem organizacija s regulatornim okvirom i tehničkim mogućnostima, porasla je svijest korisnika o vrstama elektroničkih potpisa te mogućnostima optimizacije troškova, ovisno o primjeni jednostavnih ili pak naprednih verzija elektroničkog potpisa. Ipak, naglasak je uglavnom na naprednoj verziji koja (osim gdje je zakonom propisana primjena kvalificiranog elektroničkog potpisa) u većini scenarija može u potpunosti zamijeniti vlastoručni potpis, a najbolji primjer za to su financijske ustanove koje ga već duže vrijeme koriste u poslovanju s klijentima.

ONLINE EVENT: IT'S time to e-sign

Cijelu priču najbolje bi bilo čuti iz prve ruke, stoga, pridružite nam se na online eventu IT’S time to e-sign: E-potpisivanje, imperativ poslovanja u digitalnom okruženju.

17.3.2021.

srijeda

od 10 do 11:30

Svoja iskustva s rješenjima za e-potpisivanje podijelit će Hrvoje Krajačić – Voditelj projekta „Uvođenje elektroničkog potpisa u Triglav osiguranju“ i Ivan Knezović – Executive Director of IT u Raiffeisenbank Austria, a za rješavanje svih pravnih nedoumica vezanih uz e-potpisivanje pobrinut će se Maja Radišić Žuvanić – Voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Dođite na IT'S time to e-sign i saznajte:

  • Koje poslovne potrebe su bile ključne za popularizaciju e-potpisivanja tijekom pandemije?

E-potpisivanje – od poželjnog do neophodnog rješenja

Damir Popović – CEO, IT Sistemi

  • U koje procese RBA implementira automatizirani kvalificirani potpis?

Što nam donosi automatizirani kvalificirani e-potpis?

Ivan Knezović – Executive Director of IT, RBA

  • Kako je Triglav osiguranje u potpunosti digitaliziralo proces sklapanja ugovora?

Digitalizacija procesa sklapanja ugovora u Triglav osiguranju

Hrvoje Krajačić – Voditelj projekta Uvođenje elektroničkog potpisa, Triglav osiguranje

  • Kako izgleda regulatorni okvir i postoje li zakonske prepreke za implementaciju e-potpisivanja u RH?

Zbogom nedoumicama – upoznajte regulatorni okvir e-potpisivanja

Maja Radišić Žuvanić – Voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Sudjelovanje na ovom online eventu je besplatno. Prijavite se na vrijeme, jer broj mjesta je ograničen.

IT'S time to e-sign online event

E-potpisivanje, imperativ poslovanja u digitalnom okruženju

Related posts