Scroll to top
en hr

Vrhunsko korisničko iskustvo aplikacije Moj Wiener bez ručnog unosa osobnih podataka

Razvoj i podrška integraciji komponente za mobilno skeniranje i OCR

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. dio je vodeće osigurateljne grupe u Srednjoj i Istočnoj Europi – Vienna Insurance Group. Prema ostvarenoj premiji, trenutno je drugo osiguravajuće društvo na tržištu, na kojem sudjeluje s 10,61% udjela*. Oko 650 zaposlenika na preko 80 prodajnih mjesta diljem Hrvatske svakodnevno je na usluzi klijentima – od kvalitetnog savjetovanja prilikom odabira odgovarajućih osigurateljnih pokrića, pa sve do brze obrade i isplate šteta.

*Podaci se odnose na prvih šest mjeseci 2020 godine.

Moj Wiener mobilna aplikacija

Pregled aktivnih i neaktivnih polica, zaprimanje obavijesti o isteku polica, mogućnost ugovaranja putnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja te prijava štete samo su dio onoga što korisnicima omogućuje Moj Wiener aplikacija.

Nastala je kao dio strategije digitalizacije poslovanja i modernizacije podrške klijentima, a kako bi im se pružilo maksimalno user-friendly iskustvo te kako ne bi morali ručno upisivati podatke potrebne za registraciju ili kupnju nove police osiguranja, Wiener se odlučio nadograditi aplikaciju i pružiti klijentima mogućnost skeniranja podataka.

Mobilno skeniranje i OCR osobnih iskaznica

Kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo, ubrzao i olakšao proces ugovaranja i preuzimanja usluga unutar aplikacije Moj Wiener, razvijena je te integrirana komponenta za mobilno skeniranje i automatsko očitavanje podataka (OCR) s osobnih iskaznica izdanih u Republici Hrvatskoj.

Bez potrebe za fizičkim kontaktom s predstavnikom osiguratelja, putem automatskog očitanja podataka s identifikacijskog dokumenta, eliminira se ručno upisivanje podataka kao što su:

  • ime i prezime
  • OIB
  • datum rođenja
  • datum izdavanja osobne iskaznice.
Obzirom da se radi o aplikaciji za klijente, ovo rješenje utječe prvenstveno na njih i na njihovo zadovoljstvo, a samim time i na odraz Wienera kao njihovog osiguratelja. Smatramo da je ovo rješenje uvelike doprinijelo na vrijednosti i efikasnosti aplikacije Moj Wiener te u krajnjoj liniji korisničkom iskustvu.
Alina Radusin

— Alina Radusin

Direktorica Službe marketinga i korporativnih komunikacija

Brz razvoj i podrška - ključ uspješnosti projekta

Projekt je obuhvaćao dvije ključne faze – isporuka komponente za mobilno skeniranje i OCR te podrška Wienerovom mobile timu u integraciji novih funkcionalnosti u Moj Wiener aplikaciju, za sve poslovne scenarije koji zahtijevaju osobne podatke.

Nakon definiranja svih korisničkih potreba, pristupilo se izradi detaljne specifikacije rješenja u skladu s kojom se krenulo u razvoj komponente za mobilno skeniranje i OCR prema specifičnostima poslovnog procesa Wiener osiguranja.

Uz instalaciju potrebnih pozadinskih komponenti na infrastrukturu krajnjeg korisnika, izrađen je i ogledni primjer integracije s mobilnom komponentom te tehnička specifikacija za razvojni tim mobilne aplikacije kojem je osigurana potpuna podrška tijekom cijelog procesa integracije i testiranja.

Prema specifikaciji zahtjeva, razvijene su i isporučene dvije varijante komponente za mobilno skeniranje i OCR osobnih iskaznica kako bi se zadovoljilo oba operativna sustava mobilnih uređaja iOS i Android.

Maksimalna preciznost u svim verzijama osobne iskaznice

U Republici Hrvatskoj u opticaju je nekoliko različitih verzija osobnih iskaznica. Dakle, istovremeno postoji nekoliko važećih verzija dokumenta čiji se izgled međusobno razlikuje u nekoliko detalja. Kako bi skeniranje uvijek bilo uspješno, a korisničko iskustvo ostalo nenarušeno, potrebno je pokriti sve važeće verzije i detalje po kojima se razlikuju.

Dimenzija dokumenta, izgled i raspored podataka na osobnoj iskaznici predstavljaju ključne parametre u procesu automatskog očitavanja podataka s dokumenta, stoga je posebna pozornost posvećena prilagodbi OCR-a kako bi komponenta uspješno učitavala podatke sa svih aktualnih verzija osobnih iskaznica.

Related posts