Scroll to top
hr

Važnost interne komunikacije u tvrtkama i organizacijama

Osnažite svoje zaposlenike stvaranjem modernog digitalnog radnog okruženja

Poslovno okruženje je poprimilo brojne promjene u posljednje dvije godine. Važnost interne komunikacije je oduvijek bila neupitna, međutim posljednji događaji, odnosno krizna situacija poput pandemije, potencirala je njenu važnost.

No, krenimo redom!

Što je zapravo interna komunikacija?

Interna komunikacija predstavlja protok informacija u sklopu jedne tvrtke ili organizacije. Najčešće je pod ingerencijom odjela HRa, marketinga ili PRa, ali često zna biti proizvod suradnje svih odjela.

Iako zahtijeva financijske i vremenske resurse, kvalitetna interna komunikacija donosi učinkovitije upravljanje ljudskim potencijalima i poslovanjem u cjelini.

Prednosti za organizaciju koje donosi kvalitetna interna komunikacija

Krenut ćemo od evidentnog. Svi zaposlenici su bolje informirani. Upoznati su sa svim događajima, promjenama i novostima što dovodi do holističkog pristupa poslovnim procesima.

Komunikacija uvijek treba biti dvosmjerna čime se kod sudionika stvara osjećaj pripadnosti i doprinosa u realizaciji zacrtanih ciljeva. Samim time se i promiče kultura organizacije i njene vrijednosti. Pružiti mogućnost za pristup informacijama, ali i izražavanje svog mišljenja i dijeljenje ideja čini organizaciju „zdravijom“ i postavlja temelje za veći angažman sudionika.

Prema McKinsey Global Institute, produktivnost zaposlenika je veća 20-25 % u organizacijama gdje su zaposlenici povezani dobrom komunikacijom. Podatak koji definitivno nije zanemariv kada pričamo o implementaciji najpogodnije strategije internih komunikacija, ali i odabiru primjerenih tehnoloških alata.

Interna komunikacija ima i ključnu ulogu u slučaju različitih kriznih situacija na što nam je zasigurno ukazala i pandemija s kojom su se brojne organizacije susrele gotovo nespremno. Kvalitetno i transparentno iskomunicirana krizna situacija može donijeti čak i više prednosti za organizaciju, a zaposlenici se mogu i jače povezati s tvrtkom u takvim situacijama.

Zadovoljni zaposlenici

Moderno digitalno radno okruženje

Kao što smo se uvjerili, interna komunikacija čini okosnicu svake organizacije, uz pomoć digitalnih alata ćete omogućiti izgradnju modernog radnog okruženja. Adekvatni digitalni alati povezuju i podržavaju zaposlenike, gdje god da se nalaze, kako bi potaknuli produktivnost, angažman i suradnju.

Uz naše višegodišnje iskustvo u pružanju rješenja za digitalizaciju poslovanja, u sklopu našeg portfelja nudimo rješenje koje su već implementirale vodeće privatne i javne organizacije regije iz različitih sektora.

Rješenje obuhvaća moderno radno okruženje s jednim paketom proizvoda: pametnim, učinkovitim operativnim sustavom, kritičnim sigurnosnim alatima poslovne klase i besprijekorno integriranim aplikacijama za produktivnost na radnom mjestu.

Moderno lice SharePoint Online platforme

SharePoint Online je cloud-based usluga, koja se nalazi u sklopu Microsoft 365 paketa. Omogućuje dijeljenje i upravljanje sadržajem povećavajući suradnju između timova, a s razvojem novog modernog okruženja još je privlačniji kao platforma za stvaranje korporativnog portala, odnosno intraneta.

Moderni SharePoint intranet jednostavan je za korištenje, donosi personalizaciju na razini organizacije, ali i pojedinog zaposlenika te je u potpunosti integriran s ostalim Microsoft 365 aplikacijama kao što je MS Teams.

Razvoj je iznimno brz zahvaljujući brojnim out of the box funkcionalnostima i web partovima koji u samo nekoliko klikova obogaćuju svaki sadržaj – anketa, galerija fotografija, MS Stream ili YouTube video itd.

Pristupa mu se s bilo kojeg uređaja, a zahvaljujući mobilnoj aplikaciji notifikacija stiže za svaki novi sadržaj u kategoriji označenoj sa zvjezdicom. Uz automatska ažuriranja IT odjel ima jednu brigu manje jer platformu uvijek podržava najnovija tehnologija.

Intranet solution

Brojne kompanije uviđaju važnost kvalitetne digitalne platforme za internu komunikaciju

Franck d.d. je jedna od vodećih prehrambenih kompanija u regiji koja svoj uspjeh ostvaruje zahvaljujući kontinuiranoj optimizaciji i unapređenju proizvodnih procesa, praćenju tržišnih trendova i ključnih pokazatelja uspješnosti. Kao organizacija koja okuplja gotovo 500 zaposlenika te provodi brojne interne i eksterne aktivnosti, značajnu važnost pridaje kvaliteti komunikacije.

Franckov novi intranet zaživio je neposredno uoči korona-krize te se pokazao kao odlična platforma za brzu, učinkovitu i transparentnu internu komunikaciju koja je u ovakvim situacijama presudna.

Obzirom da smo migrirali sadržaj sa starog na novi intranet, konstantna podrška i izvrsna suradnja s IT Sistemima uvelike nam je olakšala čitavi proces. Ovakva podrška jako puno znači kada imate veliku količinu sadržaja i materijala koje je potrebno u kratkom roku prenijeti na novi intranet, ali i kada želite i u vizualnom smislu stranice u potpunosti prilagoditi grafičkim standardima kompanije.

— — Ivana Tavra, direktorica Korporativnih komunikacija Franck d.d.

Intranet Hrvatskih šuma doživio je još jednu transformaciju te je u skladu s najnovijim IT trendovima, sav sadržaj migriran u „oblak”. U nastojanju prilagodbe sadržaja korisnicima, nova verzija intraneta donosi poboljšanja samih stranica i nastavak unapređenja grafičkog sučelja. Prelaskom na novi intranet zaposlenici Hrvatskih šuma postaju sudionici u izgradnji i uspješnom korištenju kvalitetnog i suvremenog komunikacijskog alata.

Primjerena tehnološka rješenja ključan su element u implementaciji kvalitetne interne komunikacije u sklopu naše organizacije, a rješenje SharePoint online platforme savršeno odgovara našim potrebama. Jednostavno korištenje, responzivnost na svim uređajima, mogućnost dvosmjerne komunikacije i mogućnost vizualne adaptacije organizacijskom brandingu samo su neke od prednosti ovog rješenja. Svakako moramo naglasiti i odličnu suradnju odnosno stalnu podršku kolega iz IT Sistema/eVisiona, koja nam je znatno olakšala prijelaz i prilagodbu na novi intranet.

— — Ana Juričić Musa, Odnosi s javnošću, Hrvatske šume d.o.o.

Related posts