Scroll to top
en hr

Počinje era automatizacije i softverskih robota

Riješite se repetitivnih zadataka, uštedite vrijeme i smanjite pogreške

U zadnje vrijeme, u poslovnim IT krugovima sve češće se priča o temi automatizacije. Što se točno misli pod time i kako nam može pomoći?

Automatizacija – tehnološki proces s minimalnom ljudskom intervencijom

Kada govorimo o softverskoj automatizaciji, prvo na što se misli je Robotic Process Automation (RPA) ili robotska automatizacija procesa. Drugim riječima softverski roboti (SR), koji su u mogućnosti preko korisničkog sučelja oponašati radnje koje rade ljudi, uz naravno, veću efikasnost i smanjenu mogućnost za pogreškom.

Slične stvari su se mogle napraviti i ranije (skriptiranje, screen scraping i sl.), no za takve poduhvate bilo je potrebno specijalizirano programersko znanje, čime takve automatizacije nisu bile široko dostupne te je u konačnici cijena bila puno viša.

Ono što se sada događa, je da se pojavljuju specijalizirane tvrtke koje rade aplikacije za izradu softverskih robota. Time se znanje potrebno za izradu jednog takvo robota uvelike pojednostavnjuje, pogotovo zato jer se sama automatizacija događa na razini korisničkog sučelja (čime se otvaraju i dodatne mogućnosti, koje prije nisu postojale, ali o tome ćemo malo kasnije).

Koje probleme možemo riješiti sa softverskim robotima?

Pa zamislimo gospođu u računovodstvu, kojoj svaki dan na poslu izgleda vrlo slično – ima hrpu računa koje je tvrtka primila ili izdala i mora ih unijeti u knjigovodstveni program. Umjesto ručnog „prekucavanja“ tih podataka, u pomoć stiže SR.

Nakon što je račun skeniran ili primljen mailom, podaci iz njega automatski se prebacuju u knjigovodstveni program i još usput, se prekontrolira je li PDV u njemu ispravno izračunat. Ukoliko nije, dotična gospođa prima mail koji je upozorava da određeni račun nema ispravno izračunat porez. Mislim da su prednosti takvog načina rada u odnosu na AS-IS stanje, više nego očiti.

Automatizacija na razini korisničkog sučelja otvara dodatne mogućnosti

Nove mogućnosti koje otvara automatizacija na razini korisničkog sučelja je najlakše uočiti u situacijama kada želimo automatizirati proces u kojem želimo povući podatke iz sustava koji je javno dostupan, ali nemamo mogućnost pristupa kroz npr. API. Za SR-a je dovoljno imati te podatke na ekranu, čime se omogućuje automatizacija puno većeg broja procesa nego ranije.

RPA na putu da postane mainstream

Među prvim industrijama koje su prepoznale ove prednosti i u kojima je započela implementacija SR-a, je očekivano, financijska industrija. Štoviše, prema posljednjem Gartnerovom izvještaju, RPA je već na putu da postane mainstreamu 2018. g. 70% financijskih organizacija je već koristilo SR-e ili su bili u pilot projektu korištenja SR-a.

Ako pogledamo situaciju u Hrvatskoj, ona je vrlo je slična, jer npr. većina banaka, pogotovo one veće, već imaju svoje RPA odjele koji rade punom parom.

Eru tehnologije zamjenjuje era automatizacije

Statistika i istraživanja nam govore da na svjetskoj razini 50% radnog vremena zaposlenika je manualno-repetitivno ponavljanje istih zadataka, čime zapravo se govori da 50% radnog vremena svih zaposlenika na zemaljskoj kugli je potencijal za neku vrstu automatizacije.

Zbog toga analitičari u svojim procjenama odlaze tako daleko, da izjavljuju da era tehnologije završava i počinje nova era, era automatizacije.

Trenutno na svjetskoj razini u 2018.g. radni sati robota čine 29%, preostalih 71% su naravno ljudski radni sati. Projekcija analitičara je da već u slijedeće 3 godine, znači do 2022.g., taj omjer će biti 42/58, još uvijek na strani ljudski radnih sati. No to nam pokazuje trend i ne manje zanemarivo, povećanje od gotovo 45% u broju robotskih radnih sati u slijedeće 3 godine.

RPA postao financijski isplativ i za jednostavnije procese

Sve navedene brojke nam zapravo govore da su tvrtke iskoristile mogućnosti koje pruža jednostavnija automatizacija kroz RPA i time otvorile potencijal za automatizaciju puno većeg broja procesa nego je to prije bio slučaj.

Donedavno je bilo manje isplativo automatizirati procese koji nisu veliki u volumenu i koji ne oduzimaju puno vremena. Na primjer, za automatizaciju nekog jednostavnijeg procesa za koji je prije trebalo cca 15 programerskih čovjek/dana, danas možemo očekivati da bude potrebno svega 15 minuta.

Tvrtke zaslužne za dostupnost RPA alata i aplikacija

Prema Forrester Waveu, trenutni lider u RPA je rumunjska tvrtka UiPath, dok se još kao značajne spominju Automation Anywhere i Blue Prism.

Priča o UiPathu odlično pokazuje koliki je boom na tržištu napravio RPA u posljednjih nekoliko godina. Inicijalnu investiciju od 1,6 milijuna $ zaprimili su 2015.g., dok danas, manje od 4 godine kasnije, tržišna procjena vrijednosti tvrtke je 7 milijardi $. Trenutno zapošljavaju preko 2.700 ljudi te 50% top 50 Fortune Global 500 tvrtki koristi njihovu automatizaciju. Čak se spominje da je to najbrže rastuća softverska tvrtka za velike korisnike u povijesti.

Što nam zahvaljujući RPA donosi budućnost?

Nakon svega ovog nameće nam se pitanje – trebamo li se bojati za svoja radna mjesta? Je li radno mjesto gospođe u računovodstvu, sa početka priče, sigurno?

Na to pitanje bih najradije odgovorio s pričom o pojavi bankomata u financijskoj industriji, početkom 70-ih godina prošlog stojeća. Blagajnici su tada strepili za svoja radna mjesta, jer će ih strojevi zamijeniti i samim time oni neće biti potrebni.

Gdje smo danas, 50 godina nakon uvođenja bankomata? Imamo još više blagajnika nego tada, samo što im se opis radnog mjesta promijenio – ne rade toliko isključivo manualno-repetitivne poslove isplata/uplata, već druge, puno kompleksnije stvari u kojima ih roboti ne mogu zamijeniti.

Daniel Mamić

Daniel Mamić

ECM KONZULTANT

Related posts