Scroll to top
hr

Digitalizacija nije samo tehnologija, nije revolucija nego evolucija

Digitalizacija poslovanja je kontinuirani proces, a elektronički potpis jedan od njenih ključnih dijelova, sve pretpostavke za njegovu primjenu postoje, samo treba krenuti i/ili nastaviti. Budućnost poslovanja je hibridna – digitalni dokumenti naša su sadašnjost, a fizički dokumenti zadržat će se još neko vrijeme. Zato tehnologija treba omogućiti jedinstven način upravljanja s oba tipa zapisa. Dio je zaključaka I.D.E.A.L. business eventa, u organizaciji tvrtke IT Sistemi – jednog od najvećih regionalnih tvrtki specijaliziranih za rješenja digitalizacije upravljanja dokumentima, održanog jučer u hotelu DoubleTree by Hilton.

IDEAL business event

Na jednom mjestu okupili su se lideri brojnih vodećih domaćih i regionalnih tvrtki, iz gotovo svih industrija, kao što su OTP Banka, Raiffeisenbank, Nova Ljubljanska banka, Allianz, Atlantic Grupa, Hrvatski telekom, A1, te organizacija iz javnog sektora – među ostalima HANFA, Grad Karlovac, OIV i brojni drugi.

Potpuni prijenos poslovnih procesa u digitalnu sferu

Glavna tema bila je digitalizacija poslovanja s posebnim naglaskom na elektroničko potpisivanje – prednosti koje nam donosi, izazovi s kojima se suočavamo te budućnost koja brojne poslovne procese u potpunosti prenosi u digitalnu sferu. Kako je Hrvoje Sukić COO IT Sistema istaknuo: „Temelj digitalne transformacije svake kompanije je digitalizacija proslovnih procesa koji uključuju rad s dokumentima. Nakon tog koraka otvaraju se nebrojene mogućnosti za redizajn poslovnih procesa koji će dovesti do povećanja efikasnosti i boljeg korisničkog iskustva.

Za samu implementaciju rješenja elektroničkog potpisa potrebni su određeni preduvjeti i digitalna zrelost organizacije. „Digitalizacija se postiže transformacijom korisničkog iskustva, proizvoda i usluga, procesa i organizacijske kulture, odnosno načina rada. Ona nikada ne prestaje, već je u pitanju kontinuirani proces. Nažalost često se događa da odlične inicijative zbog tromosti sustava ili određenih otpora završe na filozofskoj raspravi, ali srećom kada unutar organizacije postoji nekoliko onih koji cijelu priču guraju naprijed, nastaju uspješni projekti pa i kontinuirano unapređenje na svim razinama.“ – samo je dio onog što je u svom izlaganju izdvojila Danijela Bistrički Morović,  Direktorica programa business i IT transformacije u HT-u.

Regulatorni okvir nije prepreka elektroničkom potpisivanju

Regulatorni okvir koji postavlja Europska unija, a naravno podliježe mu i Hrvatska, te trendove i budućnost elektroničkog potpisivanja prezentirao je Klaus Fellner, VP Sales and Alliances, iz tvrtke Namirial, ujedno i partnera eventa.

Za primjenu elektroničkog potpisivanja postoje svi preduvjeti – tehnološki i regulatorni. Jedan od najvećih trendova u elektroničkom potpisivanju – video autentikacija, odnosno identifikacija putem video linka, omogućuje potpunu digitalizaciju komunikacije s korisnikom, uključujući i onboarding proces – dakle bez ijednog posjeta npr. banci. Određeni izazovi postoje, ali sljedeći korak je na  gospodarstvu koje treba više ulagati u digitalizaciju jer u pitanju je lančana reakcija – kada krene jedan, krenut će i ostali.“

E-potpis - financijski opravdano ulaganje

Kako u praksi izgleda implementacija rješenja elektroničkog potpisa iz vlastitog iskustva ispričala je Antonija Perica, Direktorica odjela potpore poslovnoj mreži, OTP banka: „Naš projekt se odvijao paralelno s procesom spajanja dva velika financijska sustava – OTP banke i Splitske banke. To je bio veliki izazov za nas, ali znali smo da se možemo pouzdati u IT Sisteme. Nismo posustajali jer je analiza pokazala da će se dotadašnjim načinom rada troškovi eksponencijalno povećavati, a nakon početne investicije u implementaciju e-potpisa isti će biti linearni. Što se kroz praksu i dokazuje.“

Korak po korak do potpune digitalizacije

Kulminacija događaja bila je panel rasprava „Potpuna digitalizacija poslovanja – mit ili stvarnost?“ na kojoj su, pod vodstvom moderatorice Danijele Bistrički Morović, iskustva i mišljenja izmjenjivali sve redom profesionalci s dugogodišnjim iskustvom: Dario Galinec – CIO, Franck; Bernard Gršić – Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva; Ratko Mutavdžić – CEE PS Director Cloud Service Microsoft i Marijo Volarević – Chief Digital Officer, Croatia osiguranje.

Međusobne različitosti doprinijele su dinamičnoj raspravi, te su se spominjali brojni faktori koji utječu na proces digitalizacije – od informatičke naobrazbe u školskom sustavu, preko procesnih izazova, do generalnog stupnja zrelosti države, ali i korisnika.

Svi vole sigurnost, nekad će korisnik tražiti deset studija slučaja kako bi se potvrdilo da određena tehnologija radi prije nego se pristupi projektu. No gdje je tu inovacija?“ jedno je od pitanja koje je Ratko Mutavdžić uputio svima prisutnima. Također je istaknuo. „Trend je smanjivanje broja digitalnih procesa, jer nije ni potrebno digitalizirati sve procese, one koji su bespotrebni moramo eliminirati, pogotovo u državi.

IDEAL event, panel

S druge strane Bernard Gršić napominje: „Postoji nekoliko razina tehničke opremljenosti. Na jednoj od njih treba integrirati razmjenu podataka između svih registara. To su sve nužni procesi koliko god mi pričamo danas o jednom virtualnom svijetu, digitalnom društvu, o idealnim uvjetima. Želimo cijelu državu umrežiti, izmjenjivati sve te podatke i stvoriti potrebne tehničke  preduvjete da bi se to ostvarilo.

Kada su tehnološki partneri u pitanju, Dario Galinec iz perspektive korisnika naglašava: „Bolje je imati manje vendora, koji mogu ponuditi širok spektar tehnologija i usluga. Svaka tehnologija sama za sebe ne znači puno, potrebno ju je znati integrirati u sustav, za što su potrebna i brojna poslovna znanja. Uz to uspjeh svakog projekta leži u partnerskom odnosu dobavljača i korisnika.

Kada se sve zbroji, odgovor na pitanje iz naziva panel rasprave je – potpuna digitalizacija nije mit, već je stvarnost. Regulatorni okvir postoji, kao i praksa, ali treba je povećati. Brzina razvoja nije samo na tehnologiji nego na prihvaćanju promjena od strane svih sudionika procesa. I kako je za kraj zaključio Marijo Volarević: „Država mora nastaviti stvarati pretpostavke za digitalizaciju, kao što je to učinila s e-računima, koje onda natjeraju ostale na adekvatnu prilagodbu…. Ne mora cijeli svijet biti end to end riješen. Bitno je krenuti. Proces digitalizacije je dug, potrebno je ići korak po korak, ustrajati, a poneki iznenadni veći skokovi su svakako dobrodošli.

I.D.E.A.L. PREZENTACIJE

Related posts