Scroll to top
en hr

Biometrijski potpis – sigurno i praktično e-potpisivanje i za vas i za korisnike

Vlastoručni potpis je oduvijek bio najrašireniji i najprihvatljiviji način potpisivanja dokumenta. Potpisi su sinonim za iskazivanje slaganja i namjere, te stoga sporazumima, ugovorima ili dokumentima daju vrijednost pravnog djelovanja. Iz tog razloga osnovne karakteristike koje se traže od potpisa su njegova jedinstvenost i osobni karakter.

Jednostavnost upotrebe donosi popularnost među korisnicima

Rješenje elektroničkog potpisa s biometrijskim tehnikama je praktično, jednostavno za korištenje pa time često i najpopularniji oblik e-potpisivanja. Klijenti i dalje nisu skloni koristiti druge instrumente npr. kodove, magnetne kartice, tokene. Time ovakav napredni e-potpis, koji se lako može koristiti i baš kao i potpisivanje papira, postiže ogroman uspjeh.

Dvostruka sigurnost biometrijskog potpisa – tehnološka i prirodna

Biometrijski potpis, po kategorizaciji definiranoj u eIDAS uredbi, pripada u kategoriju naprednog elektroničkog potpisa. Cilj IT rješenja je da upravlja biometrijskim potpisom i osigura nivo sigurnosti koji minimizira bilo kakvu vrstu zlouporabe.

Pri potpisivanju dokumenata korištenjem tehničkih sredstava za biometrijsko potpisivanje, sustav prepoznaje seriju biometrijskih parametara ponašanja povezanih sa spontanim pokretima ruke prilikom potpisivanja. Sustav bilježi (snima) sve biometrijske parametre, zajedno ih s dodatnim parametrima koji omogućavaju jedinstvenu vezu između potpisanog dokumenta i potpisa šifrira, te šifrirane umeće u dokument. Tako se postiže dvostruka zaštita:

  • nemogućnost vezivanja snimljenog potpisa za drugi dokument,
  • nemogućnost kopiranja snimljenih biometrijskih podataka bez posjedovanja enkripcijskih ključeva i pripadnih zaporki korištenih za šifriranje.

U slučaju sporova, grafološkom analizom moguće je otkriti svaki pokušaj simulacije ili krivotvorenja potpisa. Čak i najsposobniji krivotvoritelj zna da je niz pokreta povezanih s načinom potpisivanja potpuno osoban i automatiziran, te je isti gotovo nemoguće reproducirati. Grafološka analiza elektroničkog biometrijskog potpisa je, s obzirom na to da elektronički biometrijski potpis sadrži značajno više podataka, mnogo pouzdanija od grafološke analize standardnog potpisa „olovkom na papiru“.

Arhitektura rješenja također štiti i vas i vaše korisnike od pokušaja prevare. Projektirana je i planirana tako da u potpunosti poštuje zaštitu podataka. Osigurava da su svi obrađeni podaci predmet maksimalne povjerljivosti i ne mogu se koristiti za druge aplikacije osim onih za koje su takvi podaci bili traženi ili registrirani.

Forenzički prepoznatljiv e-potpis

Biometrijski potpisi prenose proces potpisivanja i verifikacije potpisa 1: 1 iz svijeta papira u digitalni svijet. Potpisnici daju vlastoručni potpis i ako je potrebno, grafolog “forenzično verificira” prethodno snimljeni rukopisni potpis u odnosu na skup dostupnih poznatih uzoraka potpisa, bilo iz digitalnih ili izvora zasnovanih na papiru.

Snimljeni podaci biometrijskog potpisa sadrže mnogo više od svoje digitalizirane slike. Pored toga, zahtijevaju:

  • snimljene podatke o “metodi ponašanja” rukom pisanog potpisa, koji uključuje vremenske podatke o ritmu pisanja (brzina i ubrzanje),
  • grafiku (nagib i razlika nagiba)
  • i opcionalno pritisak.

Ovi dinamički parametri su jedinstveni za svakog pojedinca i falsifikator ih ne može reproducirati. Zato je takav digitalizirani potpis forenzički prepoznatljiv i daleko pouzdaniji nego u slučaju potpisane slike.

Utvrđivanje autentičnosti i pravna vrijednost biometrijskog potpisa

Kada neko tvrdi “nisam to potpisao”, forenzički stručnjak uvijek može izvršiti temeljnu verifikaciju ručnog potpisa koristeći specijalizirani softver za postizanje prihvatljivog rezultata, na isti način kao stručnjak za potpisivanje na papiru.

Isto tako, može se automatski potvrditi biometrijski potpis u realnom vremenu, kako bi se ustanovila autentičnost u bazi profila popunjenog tijekom procesa e-potpisa. Tako se osigurava izvršenje određenih transakcija, ali i revizija koja se pohranjuje za korištenje u slučaju spora, čime se teret dokazivanja stavlja na potpisnika.

U državama gdje zakonski okvir to dozvoljava, biometrijski potpis je de facto industrijski standard za B2C scenarije. Na primjer POS u poslovnici ili u mobilnoj situaciji od vrata do vrata, kada se obje strane susreću licem u lice, što vrijedi kao dokaz da je potpisnik zapravo koristio olovku ili kapacitivnu olovku. Pored toga, kako je pouzdano snimanje i enkripcija podataka u biometrijskom potpisu apsolutno potrebna, tako biometrijsko snimanje potpisa zahtjeva korištenje instaliranih nativnih aplikacija koje pružaju stabilno okruženje za obradu u realnom vremenu.

Related posts