Docs4ECM

Kolačići

Kolačić se stvara na zahtjev web stranice koje korisnik pregledava. Web stranica zahtjeva da web preglednik kreira malu tekstualnu datoteku s malom količinom informacija, kojoj može pristupiti dok pregledavate određeno web mjesto. Informacije se obično koriste za neke funkcije kao što su košarica za kupnju u svrhu poboljšanja iskustva korisnika na određenoj web lokaciji. Spremljene informacije sadrže naziv kolačića i vrijednost(koja može biti brojčana ili tekstualna vrijednost). Također, informacije uključuju domenu za koju vrijedi kolačić, putanju odnosno stranicu(ukoliko nije navedeno da je kolačić za sve stranice domene), datum i vrijeme isteka kolačića ako se radi o HTTP kolačićima te informacije radi li se o sigurnim kolačićima.

S boljim razumijevanjem kolačića i uloge koju igraju prilikom posjeta web lokacijama, korisnici mogu aktivno upravljati kolačićima koji su spremljeni na računalu. Dakle, ako ne vjerujete određenoj web lokaciji, možete blokirati kolačiće za tu web lokaciju ili ukoliko vjerujete web lokaciji, uvijek možete dopustiti kolačiće. Za većinu web preglednika zadan je prihvat svih kolačića. Ukoliko niste sigurni jesu li kolačići omogućeni, zašto nebi probali alat za detekciju kolačića. Ako su kolačići omogućeni, isti će biti spremljeni na Vaše računalo.

Primjena kolačića

Kolačići se koriste na web lokacijama kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo. Primjeri upotrebe web kolačića su:

  • Online trgovina može snimati stavke u Vašoj košarici dok pregledavate istu.

  • Web lokacija može prikazivati različite sadržaje ako nikada prije niste posjetili tu web lokaciju. Mnoge web lokacije prikazuju upozorenje kolačića prilikom prvog posjeta web lokaciji.

  • Dopuštanje web lokaciji pohranu svih postavki koje je postavio korisnik, tako da se sljedeći put postavke ne moraju ponovno postavljati(npr. postavljanje rodnog grada na stranice za vremensku prognozu).

  • Praćenje navika preglednika. Primjer je internetska trgovina koja može predložiti više korisnih dodatnih stavki za kupnju na temelju prethodnih posjeta.

  • Za web lokaciju koja zahtjeva prijavu, omogućuje Vam da ne morate upisivati svoje korisničko ime i lozinku svaki put kada posjetite tu web lokaciju (ili pregledavate različite stranice na istoj domeni).


Sigurnost kolačića i privatnost

Kolačići su tekstualne datoteke pohranjene na Vašem računalu, stoga se ne mogu koristiti za zarazu Vašeg računala virusom ili dopuštanje izvođenja malicioznog koda na Vašem računalu. Stoga se kolačići ne smatraju opasnima, no možda postoji zabrinutost zbog privatnosti. Kolačići ne mogu pristupiti drugim informacijama na Vašem računalu, tako da se zabrinutost za privatnost odnosi na praćenje Vaših web lokacija koje pregledavate.